Moottoripyöräkerho 69 ry:n hallitus ilmoittaa murheellisena, että vuoden 2020 Kontioralli perutaan vallitsevien olosuhteiden vuoksi.

LYHYET PERUSTELUT

  1. Näillä näkymin koronavirusepidemia ei ole ohi vielä kesä-heinäkuun vaihteessa. Tällä hetkellä epidemiahuippua ennustetaan vasta toukokuun puoliväliin, jonka jälkeen tartunnat alkavat pikkuhiljaa mutta eivät aivan hetkessä vähentyä.
  2. Suuren ihmismäärän kokoontuminen pienelle alueelle aiheuttaa voimakkaasti suurentuneen riskin levittää koronavirustartuntoja.
  3. Kerhon jäsenistöstä suuri osa kuuluu riskiryhmään saada vakavampi tautimuoto. Myös järjestävässä kerhossa on riskiryhmään kuuluvia, jotka eivät ole valmiita ottamaan ylimääräistä tartuntariskiä.
  4. Erityisesti Lapissa, jossa terveydenhuollon kapasiteetti on mitoitettu vain vakituisille asukkaille, sairaalahoitoa vaativien koronavirustapausten määrän äkillinen kasvu heikentää sairastuneiden selviytymismahdollisuuksia (tämä tilanne tulisi ilmi silloin, jos aiemmin tartunnan saanut Kontiorallivieras alkaisi oireilemaan Kontiorallin aikana, tai jos Kontiorallista tartunnan saaneet jatkaisivat reissuansa muualla Lapissa).
  5. Järjestävä kerho ja MP69:n hallitus on laskenut järjestämisestä aiheutuvat taloudelliset tappiot liian suuriksi, jos Kontioralli yritettäisiin pitää siitä huolimatta että ihmisten liikkumista ja yleisötapahtumiin osallistumista rajoitetaan Suomessa edelleen heinäkuun alussa. Järjestävä kerho ei ole valmis ottamaan tätä riskiä vastaan.

TARKENTAVAT PERUSTELUT

Koronavirusepidemian voimakkuutta (leviämisnopeutta) on tähän mennessä hillitty rajoittamalla ihmisten välisiä kontakteja. Rajoitustoimiin on kuulunut muun muassa rajojen sulkeminen, matkailun rajoitukset, yleisötapahtumien rajoitukset, julkisten ja erilaisten vapaa-ajan tilojen sulkemiset sekä etätyömahdollisuuksien hyväksikäyttö. Rajoituksilla saadaan lisäaikaa sille, että terveydenhuolto kykenisi hoitamaan kaikki vakavasti sairastuneet, eikä ihmisiä kuolisi niin paljon.

Epidemian leviämisnopeutta hidastavien toimien haittapuolena on epidemian keston pidentyminen (kts kuva 1). Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Turun yliopiston mallinnuslaskelmien mukaan ilman rajoittamistoimia epidemia olisi kestänyt Suomessa vain noin 3 kuukautta. Rajoittamistoimien vuoksi epidemian kesto voi pidentyä joidenkin laskelmien mukaan jopa kaksinkertaiseksi (Lähde: THL, Ennusteita hidastamistoimien vaikutuksista). Ensimmäinen tartunta Suomessa todettiin kiinalaisella turistilla tammikuun lopussa 2020. Seuraavat kaksi tartuntaa löydettiin vasta helmikuun lopulla ulkomailta tulleilta suomalaisilta. Todettujen tartuntojen määrä nousi voimakkaasti vasta maaliskuun aikana, jolloin epidemian katsottiin Suomessa alkaneen. Tällä hetkellä huhtikuussa elämme vielä lisääntyvien tartuntatapausten määrää, ja THL:n ennuste epidemian huipusta ajoittuu aikaisintaan toukokuun puoliväliin. Teoriassa tästä lähtien tartuntamäärät kääntyisivät laskuun, mutta edelleen tartuntoja tapahtuisi. Myös epäilyksiä toisesta korona-aallosta on esitetty. Toinen aalto johtuu käytännössä siitä, että ensimmäisessä aallossa kaikki ihmiset eivät saa tartuntaa joten heidän immuunijärjestelmänsä ei ole kehittänyt vasta-aineita virusta vastaan. Näiden ihmisten sairastuminen näkyy käppyröissä sitten toisena tartunta-aaltona.

Kuva 1. Epidemian voimakkuus vs. kesto

Allaolevassa kuvassa (Kuva 2) Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisema arvio epidemian kestosta kahdessa eri mallinnuksessa.

Kuva 2. Epidemian kesto

MP69:n hallitus haluaa tehdä oman osansa epidemian leviämisen hidastamiseksi sekä erityisesti sen estämiseksi, ettei yksikään kerhon jäsen ole lisääntyneessä riskissä sairastua kerhotoimintaan osallistumisen seurauksena. Kevään ja alkukesän keinoja ovat vuosikokouksen siirtäminen ja ajotaitokurssien peruminen. Kontioralli ajoittuu laskelmien mukaan vielä epidemia-aikaan, joten näemme että ainoa vaihtoehto suojella jäsenistöä ja koko Suomea on peruuttaa tämä valtava yleisötapahtuma. Kontioralli kerää väkeä ympäri Suomen, erityisesti Jyväskylän eteläpuolelta (Kuva 3). Tänä vuonna väkeä tulisi tavallista enemmän, koska Kontioralli 2020 päätettiin avata kaikille avoimeksi.

Kuva 3. MP69:n jäsenistö (lähde: jäsenrekisteri, 20.04.2020)

Kuvitellaan tilanne, että osa pitkäaikaisista Kontiorallikävijöistä ei alkavien yskä-, mahatauti- tai flunssaoireiden pelossakaan ole valmis jättämään yhtäkään Kontiota välistä. Puhumattakaan oireettomista viruserittäjistä – kaikille tartunnan saaneille ei edes tule oireita mutta he voivat jonkin aikaa levittää virusta muihin ihmisiin ja koskemiinsa pintoihin. Eihän pitkä Kontiolaattarimpsu saa katketa?! Nyt sitten nämä henkilöt kulkevat pitkän matkan esimerkiksi Helsingistä, Tampereelta ja Kuopiosta Lappiin. Lähestymismatkallansa he käyvät todennäköisesti ainakin huoltoasemilla vessassa & kahvilla, kesäkioskilla jätskillä ja kaupoissa ruoka- ja juomaostoksilla, ehkä osa majoittuukin mukavasti sisätiloihin matkallansa. Montaa pintaa kosketetaan ja monen satunnaisen kohtaamisen kanssa nauretaan ja ihmetellään maailman menoa.  Montako välillistä tai välitöntä kontaktia tapahtuu? 2? 20? 200+? Sama itse Kontiorallissa, mutta moninkertaisena. Kosketaan bajamajan kahvaan, lauletaan samaan karaokemikkiin, jaetaan elämäntarinoita suu vaahdossa, pistetään pullo kiertämään nuotion äärellä… Riski on vain liian suuri.

Kontioralli ei ole ainut suuri kokoontumisajo, joka koronavirusepidemian vuoksi perutaan tänä vuonna. Suurista kokoontumisajoista jo peruutettujen listassa on ainakin YCCF-ralli. Useiden yleisötapahtumien peruutuksia tulee erittäin suurella todennäköisyydellä kevään ja kesän mittaan sekä moottoripyörä- että muussa harrastusmaailmassa.

MITÄ TILALLE?

Perinteistä Kontiorallitunnelmaa lähestymisineen, Kontrollissa käymisineen ja Kontiotuttujen näkemisineen  ei ole mahdollista saavuttaa ilman aitoa tapahtumaa. Jos jäsen aikoo tehdä omatoimisen Kontioreissun, MP69:n hallitus suosittelee jäsenistöä minimoimaan ihmiskontaktit koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Reissukuvista ja -kertomuksista voidaan koostaa Motoristilehteen juttu varsinkin, jos reissu on kohdistunut johonkin menneiden vuosien Kontiorallipaikoista. Kuvat, videot ja kertomukset lähetetään osoitteeseen mp69@mp69.fi .

Jotta pitkät Kontiolaattaketjut eivät pääsisi katkeamaan, MP69:n hallitus painattaa 2020 -erikoislaatan. Voit tilata oman laattasi ennakkoon heinäkuun ajan MP69:n verkkokaupasta, näin varmistat oman laattasi. Erikoislaatta on noudettavissa (ennakkotilaus) tai ostettavissa MP69:n vuoden 2020 vuosikokouksessa syksyllä, tai MP-messuilla 2021. Myöhemmin laatan voi tilata myös MP69:n verkkokaupasta.

Lähteet:

https://thl.fi/fi/-/koronaepidemian-mallinnus-ihmiskontaktien-rajoittaminen-vaikuttaa-epidemian-kestoon-ja-paivittaisten-tartuntojen-maaraan

https://thl.fi/documents/533963/1449651/Ennusteita_hidastamistoimien_vaikutuksesta_2020_03_18.pdf/b5f1ec87-565a-59f6-0f5b-6090390c9bc8?t=1584516033014

https://yle.fi/uutiset/3-11260305

https://yle.fi/uutiset/3-11275380

MP69:n jäsenrekisteri (Flomembers)

https://puolustusvoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kertausharjoitukset-ja-vapaaehtoiset-harjoitukset-perutaan-heinakuun-loppuun-asti?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

https://www.aamulehti.fi/a/029956e2-ddca-410f-859b-63e791083b65